Proteine de calitate pentru rezultate maxime
Dupa cum spuneam intr-un articol anterior, se recomanda sa consumi  cel putin 2 grame de proteina per kilocorp in fiecare zi, insa conteaza ce fel de proteina consumi?

Interesant, calitatea proteinei conteaza mai mult atunci cand nu va concentrati asupra cantitatii. Spre exemplu, daca va administrati  o cantitate mica  de proteina in fiecare zi,  atunci tipul proteinei face diferenta.
Cand mancati 2,2 grame per kilocorp,  in special din surse  variate de proteine,  exista sansa sa-i oferiti corpului tot ce are nevoie  pentru o crestere musculara maxima.
Toate sursele de proteine sunt alcatuite dintr-o varietate de aminoacizi (incluzand glutamina si aminoacizii cu lanturi ramificate). Cateva tipuri de proteine  pot sa aiba insa o cantitate mica dintr-un aminoacid, insa o cantitate mai mare de alti aminoacizi. Cand va concentrati pe o singura  sursa de proteine in detrimentul tuturor celorlate, e posibil sa nu furnizati intreaga cantitate a unui aminoacid de care are nevoie corpul.
La fel, daca nu mancati  destula proteina, e posibil sa neglijati unii aminoacizi de care are nevoie corpul pentru cresterea musculara.  Acest lucru e adevarat in special  in cazul proteinelor de origine vegetala.  Multe dintre acestea nu sunt complete, adica  nu contin fiecare aminoacid sau macar cantitatea de care aveti nevoie (vegetarienii mananca des orez cu fasole deoarece elementele  care nu sunt intr-una se gasesc in cealalta).
Culturistii pot sa mareasca valoarea biologica  a acestor proteine adaugand proteina din zer la mese.  Proteina din zer are o mare varietate de aminoacizi.  Adaugand-o  la o proteina de origine vegetala, de exemplu, puteti  sa imbunatatiti atat cantitatea cat si calitatea proteinei pe care o luati.
De exemplu, daca adaugati 20 de grame de proteina din zer la 20 de grame de proteina din soia( sau la o masa cu 20 de grame de proteina din fasole si orez), aveti un total de 40 de grame de proteina de calitate.
Consumarea de proteina e o parte cruciala a succesului in culturism, si cantitatea e la fel de importanta precum  calitatea. O cale pentru a fi siguri ca aveti toata proteina de care aveti nevoie e sa adaugati proteina din zer al celelalte proteine, obtinandu-se astfel  un echilibru al aminoacizilor.