sabato 29 dicembre 2012


Refacerea dupa antrenament

Dupa fiecare antrenament intens, oboseala se instaleaza in organismul oricarui sportiv. Primul impuls al fiecaruia este acela de a dormi. Totusi, desi pare un lucru perfect normal, studiile recente demonstreaza intocmai contrariul.

Cum se face refacerea?

Ei bine, prin exercitii de joasa intensitate. Aceasta metoda presupune o refacere activa, care se realizeaza in doua etape: imediat dupa antrenament, in perioada de "cool down", dupa cum ar spune americanii, sau in urmatoarele zile dupa efort. Specialistii in medicina sportiva considera ca ambele forme de refacere sunt bine-venite pentru organism si sanatatea acestuia.
Un studiu publicat de revista "Medicine & Science in Sport and Exercise" arata ca refacerea activa, imediat dupa antrenament, reduce nivelul de acid lactic din organism, mult mai intens decat repaosul total. Cercetatorii au intrunit doua grupuri de barbati.
Primul a fost incurajat sa se odihneasca prin repaos total, in timp ce al doilea grup a facut efort la o intensitate de 30% fata de cea din timpul antrenamentului.
Astfel, specialistii au concluzionat ca grupul activ a putut sa scada nivelul de acid lactic cu 50% mai repede decat celelalt si a putut sa se antreneze cu o intensitate semnificativ mai mare la urmatorul antrenament.
Un alt studiu de proportii a demonstrat ca atunci cand sportivul efectueaza o refacere activa dupa efort, are o mai buna capacitate de relaxare in perioada postefort, lucru nebanuit pana atunci. Cum au aflat ei asta? Cercetatorii au observat ca activitatea de joasa intensitate stimuleaza circulatia sangvina, ceea ce ajuta la eliminarea acidului lactic din muschi.

Nessun commento: