Grupe musculare


Home - Culturism - Corpul Uman
muschii pieptului

Pectorali

Reprezinta cei mai puternici si mai mari muschi din zona superioara a trunchiului. Se prind cu un capat de humerus, iar cu celalalt de clavicula, coaste si stern; muschii sai antagonici sunt trapezul si deltoidul. In cadrul sau au fost separate doua fascicule majore, unul superior, care se insereaza pe clavicula si pe humerus, si unul inferior, care se prinde de humerus si stern. Functiile pectoralului sunt de a flutura lateral bratele, miscare la care participa in special fasciculul inferior, si de a trage bratul dinpre fata spre trunchi, cand segmentul superior lucreaza mai mult.

muschii pieptului

Abdominalii

Sunt formati din patru pachetele de muschi cu fibre asezate vertical sau aproape vertical, separate de tesut conjunctiv, de dimensiuni variabile. Se insereaza pe osul pelvian si pe stern, iar principala lor functie vizibila este de a apropia aceste doua oase. Totusi, ei protejeaza in partea anterioara cavitatea abdominala si sprijina indirect coloana vertebrala. Sunt antagonici extensorilor.

muschii pieptului

Deltoidul

Este muschiul umarului. Se insereaza cu un capat pe clavicula si omoplat, iar cu celalalt pe humerus. Este alcatuit din trei fascicule principale care tind sa fie considere aproape muschi separati: anterior, lateral si posterior. Rolul sau este de a ridica bratul: anterior, moment cand sunt solicitate fibrele anterioare al deltoidului, si lateral, cand lucrul preponderent este executat de catre fasciculele lateral si posterior.

muschii pieptului

Dintatul anterior

Se intinde pe suprafata laterala a corpului, ajutand la respiratie.

muschii pieptului

Dorsalul

Este muschiul care acopera in mare parte spatele median si inferior. Se insereaza cu un capat pe marea aponevroza lombara, apofizele coloanei lombare si toracice, pe sub trapez, si pe humerus cu celalalt capat. Miscarile la care participa sunt: coborarea umerilor, fluturarea bratelor si tragerea acestora prin fata si deasupra capului. Reprezinta cel mai mare muschi striat din intregul organism, fiind antagonic cu pectoralul.

muschii pieptului

Trapezul

Reprezinta o arie musculara intinsa de la baza craniului, muschi trapezpana in zona inferioara a coloanei toracice. Ca suprafete de sustinere foloseste osul occipital, apofizele spinoase ale coloanei vertebrale, clavicula si apofiza omoplatului. Este un muschi care poate fi impartit in mai multe fascicule principale: ­ trapezul superior, care se insereaza pe osul occipital si clavicula, avand fibrele oblice, coborand spre umar; ­ trapezul median, care se insereaza pe apofizele primelor 4-5 vertebre toracice si de omoplat, fiind descendente, pana la orizontale spre umar; ­ trapezul inferior, cu puncte de insertie pe restul vertebrelor toracice si omoplat, la care fibrele sunt ascendente spre umar. Principalul sau rol este de a ridica umerii.

muschii pieptului

Muschii femurali anteriori

Cuprind o serie de muschi cu fibrele asezate vertical sau aproape vertical, care au ca rol extensia coapsei. Principalii sunt: Tensorul, Sartorius (croitorul) si Vastul median. Se insereaza pe osul iliac si pe tibie, vastul median inserandu-se cu un capat pe rotula.

muschii pieptului

Tricepsul

Este situat pe partea laterala si posterioara a humerusului, inserandu-se pe omoplat si pe radius si cubitus. Se contracta la intinderea mainii.

muschii pieptului

Biceps

Este situat in partea anterioara a humerusului, inserandu-se pe omoplat si pe radius. Rolul sau este de a flexa bratul, fiind antagonic cu tricepsul.

muschii pieptului

Gluteii

Sunt muschi mari, situati in zona fundului. Sunt printre cei mai puternici muschi din organism, ajutand la mers si la ridicarea picioarelor. Se insereaza pe osul sacrum si pe femur

muschii pieptului

Muschii femurali posteriori

Sunt antagonici celor din partea anterioara a femurului. Cei mai importanti sunt: Gracilul, Semitendinosul, Bicepsul femural si Semimembranosul. Se insereaza pe osul iliac si pe tibie. Ei flexeaza piciorul.

Originals.ro - adidasi barbati

Nessun commento: